Limba bulgara face parte din categoria limbilor slave. Conform studiilor descoperite, limba bulgara nu a inceput sa prinda contur, decat in ultimele 14 secole. Acest eveniment s-a intamplat destul de tarziu, tinand cont ca nu prea erau bulgari in aceasta zona.

Cum adica nu erau bulgari?? Bulgarii nu au fost pe teritoriul Bulgariei??

Ei bine, raspunsul este putin mai complex decat pare. Sa spunem Bulgaria nu a existat prin forma pe care o stim astazi in urma cu 14 secole. De asemeni, limba bulgara nu exista la inceputul secolului VI d.Hr. Dar, stati linistiti, nici limba romana nu a avut forma pe care o stim astazi in secolul al VI-lea. Deci, nu ne diferentiem cum nimic. Dar, cu toate acestea, teritoriul Bulgariei are o istorie mai veche fata de limba bulgara.

Cititi randurile de mai jos, pentru a afla cum a aparut si cum s-a format limba bulgara

Cum a aparut si cum s-a format limba bulgara?

Ce limba circula in trecut pe teritoriul Bulgariei?

Date incerte despre limba vorbita pe teritoriul Bulgariei in neolitic

Deci, tineti-va bine, pentru ca am incercat sa analizam cel mai indepartat trecut…

In urma cu 7000 de ani, pe teritoriul Bulgariei, limba vorbita nu se asemana deloc cu bulgara de astazi. In cazul in care doriti sa vedeti cam ce limbi circulau in perioada neolitica, in Europa, puteti intra aici.

Dar, sa revenim la subiect! Se spune ca pe teritoriul Bulgariei au fost create primele oale de lut si primele bijuterii din lume, din Europa. Cu toate ca in acea perioada, limba vorbita nu avea o forma clara, ea diferea in functie de fiecare zona in parte. Se spune ca in zona Bulgariei de astazi, circulau limbile ce faceau parte din substratul grecesc.

Nu va alarmati!!! Nu sunt surse sigure. Practic, este foarte dificil de concluzionat graiul ce era vorbit in urma cu 7000 de ani.

Este si normal pana la urma! Actualmente vorbim despre perioada neolitica. Datele despre limba vorbita in acea perioada sunt destul de imprecise. Putem concluziona din acei ani culturile existente. Civilizatiile din acea perioada, de pe teritoriul Bulgariei erau: Marica, Boion, Hamagio.

Aparitia tracilor pe teritoriul Bulgariei si limba vorbita de acestia

In anul 3000 inainte de Hristos, tracii au aparut pe insula Balcanica. Limba traca se asemana destul de mult cu limba noastra daca. Deci, nu stim sigur, dar varza, branza, manz ar fi putut la fel de bine sa fii existat si in limba traca. Dar, stati linistiti, limba bulgara nu a pastrat aproape mai nimic din limba traca.

Practic, singurii care au pastrat mai multi termeni din limba traca sunt albanezii. Ca sa intelegem mai bine, istoria Bulgariei nu incepe din aceasta perioada. Pe acest teritoriu au putem spune ca au existat de-a lungul timpului mai multe popoare, iar ultimii din ei fiind bulgarii.

Deci, pana a ajunge la adevarata limba bulgara, mai avem de parcurs cateva secole. Deci, doar putina rabdare!

Chiar daca in urma cu 5000 de ani, popoarele tracice guvernau sud-estul Europei… Izvoarele istorice ne arata ca limba traca a existat pe acest teritoriu pana in 46 i.Hr.

De ce aparitia Regatului Odris nu a influentat cu nimic limba bulgara?

In secolul 6 i.Hr. Imperiul Persan detinea mare parte din zona Bulgariei. De asemeni, dupa ce au scapat de sub dominatia persana, in anul 460 i. Hr. a fost format Regatul Odris. Desigur, acest regat reprezenta tot tracii de inainte. Acestia au existat pana in anul 46 i. Hr. Imperiul Odris era constituit din 40 de triburi tracice si era unul dintre cele mai puternice imperii din acea perioada.

Dupa cum spun izvoarele istorice Regatul Odris nu avea nici o capitala. Se spune ca limba greaca a fost folosita in acea perioada, doar de cei care erau la conducere.

Si cu toate acestea, pana in aceasta perioada nu avem nici o mentiune a limbii bulgare.

A urmat dupa procesul de romanizare

Din anul 46 i.Hr. limba traca era inlocuita treptat de limba latina.

De ce?

Ei bine, din acest an Imperiul Odris era cucerit de catre romani. A urmat dupa acest an un proces complex de romanizare, prin care… Tracii trebuiau sa imprumute din obiceiurile romanilor si sa invete limba latina. Dar, nu are rost sa intram foarte mult in aceste detalii, pentru ca…

Toti acesti termeni, s-au pierdut de-a lungul istoriei pe parcurs. Deci au fost asimilati in zadar. Nu va speriati!!! Limba bulgara a inceput sa asimileze foarte multi termeni latini, incepand cu secolul XIX si XX. Acest eveniment s-a intamplat datorita descoperirilor in stiinta, din acea perioada. De asemeni, inainte de trece la urmatorul cuceritor al Bulgariei, mai avem de mentionat… Ca Bulgaria a mai fost cucerita intre timp cucerita de macedoni si celti, dar…

Prima si cea mai importanta influenta asupra limbii bulgare

In anul 500 dupa Hristos, s-a intamplat primul element ce avea sa influenteze istoria limbii bulgare. Incepand din acest an poporul slav avea sa asimileze mare parte din popoarele antice, ce se aflau pe teritoriul Bulgariei.

Ideea este in felul urmator, din limba slava a plecat limba bulgara. Modificari si influente au fost adaugate pe parcursul istoriei, incepand din anul 500. Deci, ca orice limba straina, limba bulgara a fost influentata de-a lungul timpului, de limba latina, franceza, engleza, spaniola, turca, etc. Dar, nu vom discuta in acest articol despre cum a ajuns limba bulgara, limba de astazi. Vom lasa acest subiect pentru zilele urmatoare.

Sa ne intoarcem la subiect si sa vedem cum a deviat limba bulgara din limba slava…

In primul rand popoarele slave nu au aparut de nicaieri. Ele au o istorie destul de vasta, iar originea lor este din zona Kazahstan-ului de astazi.

Ce era inainte de limba slava, predecesorii limbii bulgare?

Va trebui sa intelegem ca predecesorul limbii bulgare, a fost limba slava, dar… Inainte de limba slava, existau limbile proto-slave. Acestea dateaza inainte de mileniul 2 i.Hr. si au dat nastere multor limbi straine. Pe langa limba bulgara, limbi precum: rusa, ucraineana, belorusa, ceha, slovaca, polona. Toate acestea au plecat din limbile proto-slave. Acum, va intrebati cum s-au transformat limbile proto-slave in limbi slave.

Ei bine… Trecerea a fost realizata de-a lungul a doua milenii. Astfel, limbile proto-slave au trecut pana in anul 300 d.Hr., la limba slava comuna. Din acest an, pana la sfarsitul anului 600 d.Hr., limba slava a avut o crestere din punct de vedere al fonologiei.

Formarea limbii bulgare – Bulgara Veche

Limba bulgara a inceput sa se evidentieze si sa iasa din tiparul limbilor slave, incepand cu secolul 9 d.Hr. Aceasta se numea Bulgara Veche si au fost descoperite extrem de multe manuscrise in secolele 10 si 11. Acestea evidentiaza extrem de bine aceasta limba, arata fonetica, morfologia si vocabularul.

Inca un lucru important de mentionat: Bulgara Veche este prima limba din categoria limbilor slave ce detine scrieri. De asemeni, scrierile lui Preslav si Ohrid sunt scrise in bulgara veche.

Cam atat despre formarea limbii bulgare. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul articolului si va asteptam pe viitor pentru a mai afla elemente importante despre istoria limbilor.