Traducerile de limba chineza au un procent destul de mare in domeniul de activitate din care face parte. In articolul trecut, am mentionat ca softul online de traduceri Google Translate a retras posibilitatea de a mai fi realizate traduceri pentru aceasta limba. Motivele ce au cauzat aceasta intamplare nefasta, au fost explicate in subiectul precedent. Cu toate acestea, sa va oferim un mic rezumat…

Razboiul dintre cei doi giganti a aparut inca din anul 2017, o data ce Google Translate a decis sa avanseze pe piata din China. Din pacate, restrictiile impuse de statul chinez si neadaptarea platformei la regulile din aceasta tara, a facut ca aceasta colaborare sa fie una nereusita. Astfel, in anul 2020 Google a mai intrerupt optiunile de traducere pentru limba chineza.

Acum ( octombrie 2022 ), Google Translate a anuntat ca vor inchide definitiv serviciile de traduceri pentru aceasta limba.

Cum vor fi influentate traducerile de limba chineza, o data ce au fost eliminate din aplicatia Google Translate?

Din pacate, prin cearta a doi giganti ( statul chinez si compania Google ), nu vor avea de suferit decat oamenii de rand. Platforma Google Translate este mai mult decat utila pentru piata de traduceri. Pe baza ei, foarte multi traducatori isi desfasoara activitatea. Doar in China, aceasta platforma are peste 50 de milioane de utilizatori lunar. De asemeni, sa nu uitam de cei care se afla in afara Chinei si folosesc platforma doar pentru aceasta limba. O data ce a fost realizata aceasta sistare de servicii, domeniul de traduceri avea noi orientari.

In randurile ce urmeaza, vom afla cum va evolua piata de traduceri pentru limba chineza dupa acest eveniment. Vom vedea daca va exista un impact asupra traducatorilor specializati pe aceasta limba si cum se va manifesta aceasta schimbare.

Ce se va intampla cu traducerile de limba chineza?

De aplicatia Google Translate se folosesc atat traducatorii aflati la inceput, cat si cei care doresc sa desluseasca un text intr-o alta limba. In cazul limbii chineze, procentul din totalul traducerilor globale se ridica la 7%. Chiar daca pare o valoare mica, vrem sa mentionam ca aceasta cifra este uriasa, comparativ cu restul limbilor.

Spre exemplu, traducerile de limba romana nu reprezinta nici 0,5% din totalul traducerilor globale. Astfel, prin faptul ca Google Translate a eliminat limba chineza,…

Au iesit in fata aplicatii, care ofera posibilitatea de a realiza traduceri pentru limba chineza

In domeniul traducerilor exista si vor exista in continuare foarte multe aplicatii si soft-uri pentru tradus. Datorita acestui fapt, traducatorii si birourile de traduceri s-au putut orienta catre aceste programe.

Ce trebuie stiut dinainte, este ca majoritatea aplicatiilor ce ofera un nivel ridicat de acuratete, vor fi cu plata. Astfel, pentru traducatorii ce sunt la inceput de drum in aceasta meserie, aplicatia Google Translate era perfecta pentru cerintele lor.

Google Translate se potrivea pentru traducatorii de limba chineza, aflati la inceput de cariera

Traducatorii de limba chineza ce se afla in primul stagiu al meseriei, erau obisnuiti sa foloseasca aplicatia Google Translate. Noi am aflat aceste informatii, discutand cu foarte multi traducatori de profil.

Ceea ce va vom transimte in randurile urmatoare nu se aplica doar pentru limba chineza. Aceste informatii sunt perfect functionale si pentru restul limbilor.

Astfel, traducatorii aflati la inceput de drum foloseau destul de frecvent aplicatia Google Translate. Era un soft gratuit, destul de compact si util pentru un traducator aflat la inceput de cariera.

Cu toate acestea, am observat ca o data cu polisarea informatiilor si aprofundarea cunostintelor pentru limba respectiva, aceasta platforma era folosita tot mai rar. Din fericire, pe aceasta piata sunt soft-uri, care duc serviciul de traduceri catre un alt nivel.

Cele mai multe dintre ele sunt cu plata si consideram ca vor trebui sa ramana la fel in continuare. Ele pastreaza formatul, salveaza textul sub forma unui document, etc.

Ce se va intampla cu traducatorii de limba chineza fara Google Translate?

Chiar daca exista un numar foarte mare de utilizatori pentru aceasta limba, foarte putini dintre ei sunt traducatori experimentati. Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, majoritatea sunt persoane obisnuite sau traducatori aflati la inceput de drum.

Din fericire, atat pentru unii cat si pentru ceilalti, exista soft-uri alternative. Acestea sunt aplicatii gratuite, asemanatoare cu Google Translate. Noi am construit un articol, care arata ce programe sunt pentru serviciul de traduceri.

Concluzie: Translatorii cu experienta din serviciul de traduceri pentru limba chineza, nu vor fi afectati sub nici o forma. Foarte putini dintre acestia se foloseau de aplicatia Google Translate. Cu toate acestea, traducatorii aflati la inceput de drum si utilizatorii obisnuiti vor fi nevoiti sa gaseasca alte aplicatii. Din fericire, sunt foarte multe soft-uri de tradus in acest domeniu de activitate. Deci, vor avea de unde sa aleaga.

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ajuns pana la finalul subiectului!