Vom afla in acest articol care sunt cele mai scumpe limbi straine pentru din punct de vedere al traducerilor, dar vom oferi totodata si informatii utile despre aceste limbi straine.

De ce este nevoie de existenta acestui articol?

Majoritatea dintre noi se vor lovi cel putin o data in viata de traducerea unui document. De foarte multe ori ne gandim ca o limba mai dificila ( cum ar fi rusa sau japoneza ) vor costa foarte mult, dar din pacate piata nu se manifesta sub aceasta forma.

Din pacate, sau din fericire limbile ce nu sunt solicitate des in tara respectiva vor avea pretul extrem de mare.

Spre exemplu limba germana se traduce mult mai rar decat limba engleza. Din aceasta cauza limba germana va fi prin urmare mult mai costisitoare.

Dar sa nu mai pierdem vremea si haideti sa vedem care sunt cele mai costisitoare limbi straine.

Limbile nordice europene

1. Limba islandeza

Islandeza este o limba germanica de nord. In conformitate cu Conventia privind limbile nordice ( scuzati cacofonia ), cetatenii islandezi au dreptul din 1987, de a folosi limba islandeza. Tot acesta a fost si anul in care limba islandeza a devenit limba oficiala.

Cu toate ca populatia din Islanda este de aproximativ 358.000 de locuitori, doar doua treimi din teritoriu sunt vorbitori de limba islandeza. In Romania exista un singur traducator pentru limba islandeza. Pretul pentru realizarea unei traduceri din limba romana in limba islandeza este de 250 Ron pe pagina.

Totusi, acest traducator nu este autorizat.

Cum pot sa realizez o traducere in limba islandeza daca nu am traducator in tara?

Va trebui inainte de toate ca documentul sa fie tradus in limba engleza. Dupa traducerea respectiva va trebui sa traduceti documentul in limba islandeza. Pentru a realiza o traducere autorizata in limba islandeza pretul va fi de 370 Ron pe pagina.

2. Limba norvegiana

Limba norvegiana este o limba germanica de nord, ce apartine familiei de limbi indo-europene. Aceasta limba straina este vorbita de 5 milioane de locuitori, dar este usor de inteles si pentru vorbitorii de suedeza si daneza.

Limba norvegiana a aparut si a inceput sa se dezvolte incepand din mileniul I. Variantele scrise pentru limba norvegiana sunt urmatoarele: bokmal, nynorsk, riksmal si hognorsk.

Pretul pentru realizarea de traduceri din limba romana in norvegiana costa 180 Ron pe pagina. La AQualityTranslation traducerile pentru limba norvegiana este extrem de ieftina in raport cu pretul pietei. Pretul pentru aceasta limba va fi de 73 Ron pe pagina.

Limbile indigene sud-americane

3. Limba quechua

Limba quechua este o limba nativ-americana, raspandita pe teritoriul Americii de Sud. Aceasta limba straina dateaza inainte de aparitia Imperiului Inca si este vorbita in momentul de fata de 10 milioane de locuitori.

Aceasta limba straina contine 46 de dialecte ce au evoluat separat in functie de zonele in care si-au facut simtita prezenta. In Romania nu exista nici un traducator pentru aceasta limba straina, iar in Europa cei ce cunosc limba pot fi numarati pe degete.

O traducere realizata in aceasta va trebui realizata in prima ipostaza in limba engleza, iar apoi in limba quechua. Din pacate niciunul dintre traducatori nu sunt autorizati, iar pentru realizarea unei simple pagini din aceasta limba pretul va fi de 650 Ron pe pagina.

4. Limba guarani

Limba guarani este vorbita in momentul de fata de catre 4.5 milioane de locuitori. Majoritatea vorbitorilor de guarani sunt in Paraguay si in provincia Corrientes din Argentina.

Guarani a devenit pe data de 22 noiembrie 2006 a treia limba oficiala a organizatiei Mercosur. Cu toate ca America de Sud pretul pentru realizarea unei traduceri din limba guarani este de 25 de euro, in Europa pretul este 10 ori mai mari.

Acest lucru este din cauza faptului ca avem doar doi traducatori de limba gurani in intreaga Europa. Amandoi sunt pe limbile guarani, engleza.

Limbile din estul Asiei

5. Limba vietnameza

Aceasta limba straina este vorbita in momentul de fata de 70 de milioane de locuitori. Limba vietnameza foloseste caracterele chinezesti, si prin urmare a preluat foarte multe cuvinte din limba chineza.

Aceasta este una dintre cele mai scumpe limbi straine din Europa. In urma cu trei ani Romania, a avut 3 traducatori pentru limba vietnameza. Doi dintre acestia au fost autorizati de Ministerul de Justitie. Dintre acesti traducatori a mai ramas in momentul de fata doar unul singur.

De obicei, pretul pentru realizarea unei pagini de 2000 de caractere pentru limba vietnameza este de 400 Ron. La AQualityTranslation pretul pentru realizarea unei traduceri in limba vietnameza este de 110 Ron.

6. Limba thailandeza

Limba thailandeza este limba oficiala din Thailanda, iar in momentul de fata sunt 46 de milioane de vorbitori ai acestei limbi. Aceasta limba straina este inrudita cu familia de limbi thai-kadai, ce isi are originea in sudul Chinei.

Limba thailandeza contine foarte multe dialecte, dar cu toate acestea dialectul de baza se numeste thailandeza centrala. Alte dialecte pentru limba thailandeza sunt: isan, lu, phuan, phu thai, shan si song. Dintre toate acestea cele mai circulate dialecte sunt cel central si isan ( vorbit de 15 milioane de locuitori ).

Pretul pentru realizarea unei traduceri din limba thailandeza este in momentul de fata de 120 Ron. Motivul pretului ridicat este numarul foarte mic de traducatori specializati pe thailandeza aflati pe teritoriul Romaniei.

7. Limba javaneza

Aceasta limba isi face aparitia numai in zona Indoneziei. Ea este vorbita in mod special pe insula indoneziana Java. Limba javaneza este cunoscuta de 98 de milioane de locuitori, ce reprezinta 42% din populatia Indoneziei.

Javaneza face parte din categoria de limbi astroneziene, dar poate fi incadrata in aceasta categorie extrem de greu. Limba javaneza este vorbita in momentul de fata chiar si de locuitorii din Malaiezia.

In momentul de fata sunt 5 traducatori pentru limba javaneza in intreaga Europa. Din fericire unul dintre este specializat in traduceri romana javaneza. Pretul pentru realizarea unei traduceri in limba javaneza este de 170 Ron.

Limbile africane

8. Limba swahili

Limba swahili este o limba aglutinanta ce se vorbeste in zona Africii de Est.

Unde se vorbeste limba swahili?

Aceasta limba straina circula cel mai des in zona Zanzibar, Kenya, Congo, Burundi, sudul Somaliei si nordul Mozambicului. Daca nu ati auzit pana acum de limba swahili, va trebui sa stiti ca anumite cuvinte sunt destul comune. Cuvinte precum: „hakuna matata” sau „jambo”.

Este o limba extrem de usor de invatat atat pentru vorbitorii de limba engleza, cat si pentru cei de limba romana. Cu toate acestea nu exista decat un singur vorbitor de limba swahili in Romania.

Pretul pentru realizarea unei traduceri din limba swahili in limba romana este 420 Ron. Tariful foarte mare se datoreaza faptului ca exista un singur traducator pentru aceasta limba in toata Europa.

9. Limba zulu

Limba zulu este vorbita in prezent de 10 milioane de locuitori din zona Africii, iar marea majoritate dintre acestia locuiesc in Africa de Sud. Aceasta a devenit una dintre cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud in anul 1994.

Potrivit unui studiu etnologic limba zulu este a doua cea mai raspandita limba de tip bantu ( dupa limba swahili ) din zona Africii. Alfabetul zulu este cel latin, iar limbajul clasic pentru aceasta limba este „deep zulu”.

Si totusi, unde se vorbeste aceasta limba straina?

Limba zulu se vorbeste in Africa de Sud, Lesotho si Eswatini si se aseamana foarte mult cu limba swahili. Pretul pentru traducerea unei singure pagini din zulu in romana este de 620 Ron.

Pretul este mare deoarece exista doar 3 traducatori de zulu in toata zona Europei. Pentru ca traducerea sa fie functionala va trebui prima data realizata in limba engleza, iar imediat dupa in limba romana.

10. Limba yoruba

Daca nu ati auzit pana acum de aceasta limba, va trebui sa va informam ca limba yoruba este vorbita in zona Africii de Vest. Numarul persoanelor care vorbesc se ridica la 30 milioane de locuitori. Limba yoruba este vorbita in tari precum: Benin, Nigeria, Liberia, Sierra Leone.

Foarte multe cuvinte din aceasta limba sunt folosite pentru religia afro-braziliana ce poarta numele de Candomble. Aceasta limba este vorbita de 28 de milioane de locuitori si se bazeaza pe un limbaj tonal.

Cu toate acestea este limba ce invata extrem de greu de unul singur, deoarece nu se gasesc foarte multi discipoli. Pentru traducerea unei singure pagini din aceasta limba straina pretul pleaca de 520 Ron.

Deocamdata cam atat despre topul nostru cu cele mai scumpe limbi straine pentru tradus. Am incercat in acest articol sa oferim si cateva informatii suplimentare pe langa pretul traducerilor.

Va multumim ca ati ramas cu noi pana la sfarsit si va asteptam pe viitor si cu alte informatii utile.