Piata Romana este in momentul de fata unul dintre cele mai importante zone comerciale din orasul Bucuresti. Cu toate acestea reprezinta un spatiu istoric, avand o vechime de peste 200 de ani. Majoritatea cladirilor aflate in Piata Romana sunt inregistrate in momumentele de patrimoniu.

Este o zona superba unde este intalnita cea mai diversificata paleta de servicii din Bucuresti. Cu toate acestea Piata Romana nu este o zona de interes comercial ( nu exista un hipermarket, o piata foarte mare, etc ). Dar, majoritatea serviciilor sunt concentrate in aceasta zona.

Dar sa incepem totusi cu inceputul si sa prezentam putin din istoria Pietei Romane.

O mica parte din Istoria Pietei Romane

Se spune ca in anul 1761, conform calugarului franciscan Blasius Kleiner are loc prima consemnare a orasului Bucuresti. Aceasta informatie contravine din pacate istoria deoarece in anul 1410 Mircea cel Batran numeste Bucurestiul, „Cetatea noastra”.

Dar haideti totusi sa vedem cate date mai adunam din anul 1410 pana in anul 1761, cand a fost realizata prima consemnare. In anul 1562 se construieste biserica Sfantul Gheorghe. De la inceputul secolului XVII orasul incepe sa se dezvolte si pe partea dreapta a Dambovitei.

In anul 1595 Sinan Pasa, pradeaza orasul Bucuresti, il incendiaza si transforma toate bisericile in moschei. In anul 1659, Bucurestiul devine capitala Tarii Romanesti. Dar destul despre Bucuresti, haideti sa revenim la subiectul discutiei si sa vorbim despre Piata Romana.

Piata Romana are o vechime mai mare de 200 de ani. Cu toate ca nu stim denumirea din anul 1600, avem harta care ne indica existenta acestei zone.
bucharest_in_the_sixties

harta-bucuresti-prezent

Sursa Google Maps si http://mapsof.net/bucharest/bucharest-in-the-sixties.

Acum trebuie sa ne uitam pe hartile respective si sa observa daca Piata Romana era prezenta in trecut. Harta este din secolul XVI. Analizand foarte bine cele doua harti putem vedea ca forma cartierului Pietei Romane, exista din anul 1600. In momentul de fata Piata Romana este intre Gara de Nord, Stefan cel Mare si Piata Obor.

Putem vedea prin intermediul hartii ca Piata Romana era prezenta din secolul XVI.

Dar haideti sa trecem putin mai departe si sa vedem harta orasului Bucuresti in anul 1900. Harta contine o parte a orasului Bucuresti, iar analizand-o putem vedea in continuare existenta Pietei Romane.

harta-bucuresti-1900

Piata Romana dupa anul 1900

Cu toate ca Piata Romana nu a fost o emblema in semnificatiile politice, a devenit de-a lungul timpului o zona cu foarte multe mistere si legende. In centrul Pietei Romane se afla statuie Lupa Capitolina, ce are o vechime mai mare de 100 de ani. La inceputul secolului XX, Piata Romana a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale.

Tot la inceputul secolului XX, Piata Romana se numea Piata Lascar Catargiu. Se spune ca numele de Piata Romana vine de la actuala strada Mihai Eminescu, denumita in trecut strada Romana.

Piata Romana a devenit unul din punctele cheie ale orasului Bucuresti, odata cu anul 1916. In acest an a fost construita cladirea Academiei de Studii Economice. Prima constructie a Academiei de Studii Economice a fost de doua ori mai mare, urmand ca treptat sa devina in ceea ce vedem astazi.

Piata Romana unul dintre cele mai importante centre comerciale din Bucuresti

Dupa aparitia Academiei de Studii Economice, Piata Romana a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale. Chiar si in perioada comunista, Piata Romana a inmultit numarul de localuri si putea fi considerata una din zonele de noapte ale Bucurestiului. Era extrem de aproape de cinema Patria, precum si de alte localuri.

In momentul de fata reprezinta o zona destul de importanta pentru cafenele, localuri si hoteluri. Cifra anuala de afaceri este estimata in jurul 60 milioane de dolari pe an in aceasta zona.

Este o zona destul de circulata, iar de aceea sunt peste 7 statii de autobuz si o statie de metrou.

Am spus mai devreme, ca este o zona destul de importanta pentru pozitionarea serviciilor.

Asa ca, sa descriem cateva din serviciile pietei Romane.

In Piata Romana sunt cele mai multe cabinete notariale din intregul Bucuresti. Deasemeni, tot aici gasiti cele mai multe centre de plotare si de xerox.

Daca aveti nevoie de traducerea autorizata a unui document veti putea apela la diversele birouri de traduceri din Piata Romana.

Birourile de traduceri vor colabora cu traducatori autorizati si va fi extrem de usor sa le legalizati, fiind foarte aproape de birourile notariale.

Mai mult decat atat, daca veti avea un proces sau daca aveti nevoie de asistenta juridica, veti putea intalni nenumeratele firme de avocatura.

Tot aici veti putea intalni firme de creatie si de publicitate, cat si puncte de lucru pentru crearea de anunturi.

Cam atat despre aceasta zona a orasului Bucuresti. Va asteptam pe viitor cu alte informatii interesante.