You are here
Home > Blog > Limba spaniola generalitati si dialecte

Limba spaniola generalitati si dialecte

limba spaniola generalitati si dialecte

Generalitati despre limba spaniola

Limba spaniola este ca si limba portugheza si italiana o limba romanica. Limba spaniola este una dintre cele mai raspandite limbi straine si este una din cele 6 limbi oficiale ale ONU. Spaniola face parte din latina vulgara, iar in prezent este vorbita de aproximativ jumatate de miliard de locuitori ai planetei.

Ca si numar de vorbitori este intrecuta in acest moment doar de chineza, ce are la activ in jur de 1,5 miliarde. La sfarstiul Evului Mediu, atat Spania, cat si Portugalia au devenit unele dintre cele mai puternice state ale lumii. Datorita expansiunii celor doua, limba spaniola s-a raspandit pe foarte multe continente si in foarte multe tari.

In prezent limba spaniola este vorbita de marea majoritate a locuitorilor din Spania.

De ce marea majoritate? Nu toti locuitorii din Spania vorbesc limba spaniola.

Din pacate, sunt anumite zone din Spania unde limba spaniola este inlocuita de alte limbi straine. In zona de nord-est, unde se afla Catalunia, Valencia si Insulele Baleare se vorbeste limba catalana. Aceasta este vorbita de catre 4.5 milioane de locuitori.

Aceasta este considerata cea mai mare zona din Spania unde se vorbeste o alta limba, inafara de limba spaniola. Pe langa aceasta zona mai este si zona de nord-vest unde se vorbeste limba galiciana. Zona respectiva se numeste Galicia, iar limba este vorbita de catre 2.5 milioane de locuitori.

Unde sunt cei mai multi locuitori vorbitori de spaniola

America de Sud este continentul cu cei mai multi vorbitori de limba spaniola. Tarile cu numarul cel mai mare de hispanofoni sunt in Mexic si Argentina. Astfel, limba spaniola este limba oficiala pentru tari ca Bolivia, Peru, Costa Rica, Honduras, Cuba, etc.

Pe langa aceste tari, mai sunt alte state din America de Sud unde ca si limba oficiala este alta decat spaniola, dar cu toate acestea majoritatea locuitorilor vorbesc limba spaniola. Tara unde se intalneste aceasta situatie este Belize.

Conform ultimului recensamant din Statele Unite realizat in anul 2006, aflam ca 44 milioane de locuitori vorbesc limba spaniola. Deasemeni, tot acum aflam ca limba spaniola este una dintre cele mai des predate in USA. Desi limba spaniola nu a fost pana in acest moment declarata ca si limba oficiala in Statele Unite, aflam ca este vorbita cu preponderenta in statul New Mexico.

Limba spaniola este vorbita in prezent de catre 30% din locuitorii statului New Mexico.

Deplasandu-ne si catre alte continente aflam ca limba spaniola a fost si este in continuare limba oficiala in state precum Filipine. Din pacate, aici avem un exemplu total diferit. Cu toate ca limba spaniola este oficiala nu este vorbita de majoritatea locuitorilor. In Filipine limba spaniola circula printr-o alta forma, numita limba creola si este vorbita doar de 700.000 de locuitori.

Dialectele limbii spaniole

Limba spaniola are foarte multe dialecte. Unul dintre cele mai recunoscute este dialectul ceceo, vorbit doar de catre locuitorii Andaluziei.

Un alt dialect foarte raspandit al limbii spaniole este seseo. Acesta este vorbit in Insulele Canare si in majoritatea Americii Latine.

Un alt dialect pe care il vom enumera este voseo. Este un dialect nou, care i-a amploare din ce in ce mai mult. Este vorbit cu preponderenta in tari precum Argentina, Chile si Uruguay.

Alte dialecte spaniole recunoscute sunt iudeo-spaniola, creolele spaniole si papimiento. Papimiento se vorbeste in momentul de fata in Antilele Olandeze si este alcatuit din gramatica limbii portugheze si vocabularul spaniol.

Creolele spaniole sunt alcatuite din gramatica indigena si limba clasica spaniola. Acest dialect este vorbit cu preponderenta in Cuba si Filipine.

Cum sunt realizate traducerile in limba spaniola, daca sunt atat de multe dialecte?

Cu toate ca limba spaniola are foarte multe in comun cu aragoneza, catalana, asturiana si portugheza, este o limba destul de stricta in reguli gramaticii.

Are un vocabular foarte bine pus la punct, iar gramatica limbii spaniole este foarte stricta. Se poate ajunge la nivelul unui traducator profesionist pentru limba spaniola, doar dupa 10 ani de experienta.

Deocamdata cam atat pentru limba spaniola. Pentru mai multe detalii puteti intra pe pagina de wikipedia, pentru a afla mai multe informatii despre limba spaniola.

Top

Acestea sunt paginile noastre de social media!