Chiar daca nu ne vine sa credem, limba germana este una dintre cele mai vorbite limbi europene. In acest moment este limba oficiala pentru tari precum Germania, Austria, Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein. De asemeni, mai este vorbita in zone precum Lorena ( Franta ), Opole ( Polonia ), Tirolul de Sud ( Italia ), s.a. Se vehiculeaza, de asemeni, in prezent, ca sunt 45 de milioane de etnici germani in SUA, printre care cel putin 6 milioane o vorbesc ca si limba materna.

Deci, daca tot am prezentat pe blogul nostru, istoria limbii engleze si spaniole… Nu puteam sa omitem si istoria limbii germane.

In momentul de fata, limba germana este pe locul 14 in lista cu cele mai vorbite limbi straine. Dar, haideti totusi sa nu mai divagam de la subiectul articolului si sa incepem sa intram in paine, prin a prezenta… Istoria limbii germane.

Cum a aparut limba germana?

Limba germana a fost influentata de-a lungul timpului de un numar foarte mare de factori. Cu toate acestea limba germana a avut un prim inceput inainte de era noastra, inca din Epoca Bronzului.

Cum a aparut poporul german?

Conform datelor istorice, exista o foarte mare asemanare in secolul I i.Hr…. Intre casele ce s-au construit in zona scandinava si cele din zona Germaniei. De asemeni, conform izvoarelor istorice, zona Germaniei, a avut o influenta foarte mare si din partea triburilor celtice din zona Galiei. Acest fapt inseamna ca inainte de razboiul cu Imperiul Roman, zona Germaniei a fost foarte puternic influentata de… Popoarele scandinave si popoarele celtice.

Izvoarele istorice ne arata totusi cateva date destul de concrete, vis a vis de istoria limbii si a teritoriului nemtesc. Aceste date par sa nu aiba aceleasi asemenari ce pot aparea la teritoriile din zona Spaniei, Angliei si Frantei. Ca sa devenim mai specifici, avem situatia in care Imperiul Roman nu a reusit niciodata sa cucereasca zona Germaniei. Cu toate ca romanii s-au apropiat destul de mult de cucerirea zonei respective,… Aceasta nu a putut fi dusa la bun sfarsit.

Factorii ce au stat la baza acestei nereusite ar putea fi urmatorii:

  • Zona Germaniei era pe vremea respectiva populata de mai multe triburi barbare
  • Dintre aceste triburi nici unul dintre ele nu a fost atat de puternic incat sa detina controlul in zona ( astfel puterea in zona era divizata )
  • Dorinta inversunata a fiecarui trib de a prelua fraiele puterii pentru intregul teritoriu
popoarele si triburile germane in antichitate

Astfel, daca este sa analizam foarte bine acest element putem realiza, ca oricat de mult ar fi reusit romanii sa detina controlul asupra acestui teritoriu… In momentul in care se retragea armata romana, cel mai puternic dintre triburi ataca pentru a prelua puterea.

Din aceasta cauza procesul de romanizare nu a avut loc in perioada antica, pentru aceasta zona. Dar, haideti sa vedem mai departe, de ce limba latina nu a avut o influenta majora in aceasta zona.

Ce limba se vorbea in antichitate in zona Germaniei?

Popoarele indo-europene au fost impartite in funtie de limbile vorbite, si asemenarea fizica. Astfel, ele sunt:

  • limbile sau derivate din celtica
  • limbile sau derivate din limba latina
  • limbile baltice
  • limbile sau derivate din slavona
  • limba greaca si limba albaneza

Aceste limbi ( impreuna cu derivatele lor ) erau vorbite de popoarele ce existau in antichitate in zona Europei. Datele istorice ne arata ca in zona Germaniei… Limba vorbita de triburi era germana veche. Aceasta limba era vorbita in zona Germaniei ( de astazi ), Austria, Nordul Elvetiei, zona scandinava, Islanda, etc.

Limba germana veche ( cea din antichitate ), nu are foarte multe scrieri… Si nu ne putem da seama cu exactitate cum ar fi aratat. Ceea ce stim exact, este ca aceasta limba era mult mai uniforma decat ne imaginam.

Emigrarea popoarelor germane

Cu toate acestea, totul avea sa se schimba dupa invazia popoarelor migratoare, ce a inceput in secolul I. Astfel, din zona Germaniei, au plecat popoare precum: angli, saxonii, jutii, francii si vandalii. De aceea, limba engleza este astazi o limba cu istorie germana, si… Se aseamana foarte mult cu limba germana. Dar, revenind totusi la subiect.

Daca primii trei au emigrat in zona Marii Britanii de astazi… Francii au emigrat in zona Frantei, iar vandalii catre zona Serbiei si sudul Ungariei.

Limba germana ( sau asa zisa limba germana ) a ramas intacta pana la invazia popoarelor migratoare. Aceasta a tinut din secolul I pana in secolul V d.Hr.

Cele mai vechi dovezi ce ne arata existenta acestei limbi este Biblia Gotica ce a fost tradusa de… Episcopul vizigot Ulfilas. Alfabetul avea la baza 27 de litere. Cartea era scrisa folosind caracterele din alfabetul runic.

De asemeni, datele istorice ne arata ca limba germana a ramas intacta pana in secolul VI. Dar, pentru a intelege mai bine cum a evoluat aceasta limba, din acest punct… Va trebui sa stim cum se comporta mai exact limba germana.

Cum se comporta limba germana?

Limba germana contine 4 cazuri: genitiv, dativ, acuzativ si nominativ. Are 3 sexe ( ca si limba romana ): feminin, masculin si neutru. De asemeni, contine verbe puternice si slabe. In momentul de fata limba germana este pe locul 6, la cele mai vorbite limbi straine din intreaga lume. Tot limba germana este una din limbile principale ale lumii occidentale.

Ca si scris, limba germana este destul de uniforma. Spre exemplu: Limba germana difera in scris intre Germania, Austria si Elvetia… Cum difera limba engleza intre Marea Britanie si Statele Unite. Cu toate acestea limba germana contine la baza foarte multe dialecte. Dialectele limbii germane se impart in doua categorii: Germana Inalta si Germana Joasa. Dintre aceastea Germana Inalta este limba oficiala scrisa si se vorbeste cu preponderenta in zonele din sudul Germaniei.

Dar sa revenim totusi la subiect… Si sa incercam, sa intelegem cum a evoluat limba germana dupa invazia migratoare.

Cum a evoluat limba germana ( sau asa zisa limba germana din acea perioada ) in perioada migratoare?

Cum am zis si mai sus limba germana ( sau asa zisa limba germana ) a avut mai multe modificari o data cu aparitia popoarelor migratoare. Astfel, in perioada migratiei, Germana Veche Inalta s-a separat de Saxona Veche. Efectele acestei schimbari au fost urmatoarele:

  • Opririle fara voce au fost inlocuite de aparitia unor vocale lungi
  • Opririle vocale au devenit lipsite de voce in totalitate

Sunt inscriptii ce contin aceste modificari ale limbii Germane Vechi, inca din secolele VI si VII. Una dintre inscriptii se afla pe catarama Pforzen ce contine scrieri din Germana Inalta Veche. De asemeni, intre anii 765 si 775 dupa Hristos a aparut glosarul latino-german. Acesta continea 3000 de cuvinte in limba Germana Inalta Veche cu echivalentele in limba latina.

Care au fost primele lucrari scrise in limba Germana Inalta Veche?

Cu toate acestea, lucrarile scrise in aceasta limba nu au inceput sa apara decat la sfarsitul secolului al IX-lea. Acestea erau in mare parte scrieri religioase. Printre aceste scrieri putem enumera: Georgslied, Ludwigslied, Evangelienbuch, precum si alte imnuri si rugaciuni.

Una dintre primele poezii crestine a fost Muspilli. Aceasta a fost scrisa intr-un dialect bavarez. Cartea descrie situatia in care ajunge sufletul omului dupa moarte ( Intersant, nu! ). O alta scriere in limba Germana Inalta Veche este Hildebrandslied, care este un poem secular. Aceasta spunea povestea dintre un tata si un fiu care s-au cunoscut intr-o lupta. Ceea ce este mai interesant este partea lingvistica. Aprope pentru prima data, intr-un text scris in limba germana, vom vedea… Utilizarea concomitenta a dialectelor vechi germane, cat si a celor sasesti vechi.

Cele mai cunoscute dialecte din secolul VII, din zona Germaniei erau: bavareze, turingice, alamane. Aceste dialecte circulau in sud-centrul Germaniei, precum si in zona Austriei de astazi.

Conform izvoarelor istorice, limba Germana Inalta Veche a fost totusi influentata de limba latina, iar… Scrisul pentru aceasta limba folosea ocazional ( in special pentru cele religioase ), scrierea din literele latine.

Cu toate ca limba Germana Inalta Veche era predominanta in zona Germaniei, totusi putem spune ca… Aceasta limba a avut de suferit, o serie de modificari de-a lungul timpului. Aceste modificari au fost atat fonetice, cat si morfologice, fonologice si sintactice. Datele istorice confirma totusi, ca aceasta limba a fost mai degraba instabila, iar acest fapt este din cauza…

Unei reglementari mai riguroase ale acestei limbi. Limba Germana Inalta Veche nu a fost reglementata decat la sfarsitul anului 1050… Care din pacate, nu a avut o consistenta si o putere care sa se mentina pe intreg teritoriul german. Si totusi…

Inceputul limbii germane Medii si evolutia limbii germane

Limba germana a primit o noua evolutie incepand cu anul 1050. Tot atunci, a fost anul in care a aparut Limba Germana Medie. Aceasta a inceput la jumatatea secolului XI si a evoluat pana la jumatatea secolului al XIV-lea.

Perioada de existenta a Limbii Germane Medii, a coexistat o data cu extinderea teritoriilor ocupate de triburile germane. De asemeni, tot atunci a fost si perioada in care numarul vorbitorilor de limba germana a crescut semnificativ.

Cu toate acestea, trecerea de la Limba Germana Inalta Veche la Limba Germana Medie s-a realizat treptat. Spre exemplu, Limba Germana Inalta Veche a ramas in partea estica a teritoriului german, chiar si dupa 1050. Deoarece, Limba Germana Medie a prins in zona triburilor mai bogate ( in prima impostaza ), cat si in partea curtilor inalte… A devenit o limba standard pentru procedurile oficiale si a inceput sa fie extrem de folosita in literatura.

Un alt element istoric pe care il avem la indemana este: In perioada secolului XII, limba latina era inca folosita pentru scrierile oficiale. Incepand din aceasta perioada la majoritatea triburilor germane, Limba Germana Medie a inlocuit limba latina in scrierile oficiale.

Mai jos avem un exemplu de scriere in limba Germana Medie.

scris in limba germana medie inalta

De asemeni, mai jos va vom prezenta modul in care erau scrise pronumele in Limba Germana Medie.

I sgII sgIII sg III sg III sg I pl II pl III pl
Nominativ ich du ër sie ëz wir ir sie
Acuzativ mich dich in sie ëz uns iuch sie
Dativ mir dir im ir im uns iu in
Genitiv mîn dîn sîn ir sîn unser iuwer ir

Mai sus aveti modul in care erau scrise pronumele in Limba Germana Medie. Vedem astfel, cat de mult se aseamana pronumele din Limba Germana Medie, cu limba germana de astazi. De asemeni, mai putem vedea si existenta diacriticului î . Pentru a vedea cum au aparut diacriticele in limba romana, noi v-am pregatit un articol separat.

Dar, revenind totusi la subiect… Limba Germana Medie a evoluat destul de mult de-a lungul timpului. Ea a suferit schimbari lingvistice semnificative sau de fonetica si morfologie. Spre exemplu: Pentru termenul „casa”, Limba Germana Medie a evoluat de la termenul „hus”, la „haus”.

Lasand la o parte partile tehnice si evolutia acestei limbi… Tot in acea perioada, au aparut lucrarile laice, care au devenit destul de semnificative. Spre exemplu: Atunci a fost scrisa lucrarea Nibelungenlied ( Cantecul Nibelungilor ), care era un poem epic ce spunea povestea dragonului ucigas Siegfried.

Tot atunci, a fost scrisa si romanta curcenitoare Parzival si Tristan. De asemeni, tot in acea perioada a fost scrisa si Sachsenspiegel, care a fost prima carte de legi scrisa in aceasta limba. Evolutia acestei limbi a dat startul unei limbi germane scrise standardizate… Care functiona prin existenta mai multor dialecte teritoriale.-> Asadar, un paradox.

Dar, cu toate acestea Limba Germana Medie avea sa se incheie in anul 1350, o data cu aparitia Mortii Negre.

Aparitia limbii Germane Moderne Inalte in anul 1350

Imediat dupa disparitia Limbii Germane Medii, aparut in anul 1350, Limba Germana Moderna Inalta. Aceasta a tinut pana la sfarsirea Razboiului German de 30 de ani, din anul 1650. Acest stadiu al limbii germane a adus de asemeni, foarte multe evolutii in randul istoriei germane.

Cu totii stim ca in secolul XIV, majoritatea statelor germane au fost sub controlul Imperiului Roman, si cu toate acestea… Daca pana la aparitia acestei limbi, nemtii foloseau limba latina ca protocol judiciar… O data cu aparitia Limbii Germane Moderne, limba latina a fost inlocuita in totalitate in zona judiciara. Aceasta limba avea sa circule si sa se raspandeasca de-a lungul tuturor teritoriilor nemtesti, chiar daca… Existau foarte multe dialecte in acea zona si in acea perioada.

Asadar, Limba Germana Moderna Inalta nu era raspandita prin aceeasi formula.

De ce?

La inceputul secolului XIV, era un numar destul de mare de triburi si state germane. De asemeni, pentru regatele nemtesti ce existau in partea de sud, exista o influenta destul mare din partea Imperiului Roman. Din aceasta cauza Limba Germana Moderna Inalta circula sub forma mai multor dialecte.

Astfel, aceasta limba a fost fracturata in mai multe forme.

Si… Totusi… In anul 1440, limba Germana Moderna Inalta avea sa primeasca o forma mai concreta… Deoarece in acest an, avea sa se inventeze tiparul…

Dar, cu toate acestea, Limba Germana Moderna nu a putut ramane concentrata sub aceeasi forma. Astfel, limba germana din acea perioada s-a manifestat prin mai multe forme transregionale. Unul dintre ele a fost dialectul tiutsch, care a fost folosit la curtea Imparatului Maximilian I. Un alt dialect cunoscut a fost Meißner, ce a fost folosit in Ducatul Saxoniei.

Cum am mentionat si in randurile de mai sus, Limba Germana Moderna Inalta a facut cel mai mare pas… Prin traducerea in limba germana, precum si prin tiparirea Bibliei de catre Luther. In anul 1522 a fost tiparit Noul Testament, iar in anul 1534 a aparut Vechiul Testament. Luther a realizat aceasta traducere in dialectul Meißner, folosit in Ducatul Saxoniei. De asemeni, conform studiilor, se spune ca acest dialect se asemena foarte mult cu restul dialectelor de germana din acea perioada.

Biblia tiparita de catre Luther a adus un plus senzational de mare pentru Limba Germana Moderna. Aceasta carte a fost omniprezenta pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea in fiecare casa germana. Cu toate acestea, a urmat ca dupa raspandirea Bibliei lui Luther… Scrisul din Biblie sa devina un standard, chiar daca era un scris neoficial, dar foarte raspandit pentru nemtii din acea perioada.

Dominatia Imperiului Austriac in Europa

Ce legatura are dominatia Imperiului Austriac cu evolutia si istoria limbii germane?

Haideti sa raspundem totusi la intrebare, pentru a vedea care este legatura.

Limba Germana a avut o evolutie fascinanta, si chiar daca ne vine sa credem sau nu… Aceasta limba a fost cea mai raspandita la nivel european, la inceputul secolului XVIII. Ca sa intelegem mai bine, vom face o paralela.

O paralela pentru limba germana din secolul XVIII

In prezent, limba engleza este cea mai raspandita limba la nivel global. Si cand spunem ca este raspandita nu ne referim la faptul ca sunt cei mai multi vorbitori nativi de limba engleza. Ba din contra, locurile fruntase sunt ocupate de limba chineza si limba spaniola.

Limba engleza este vorbita la nivel comercial, pentru incheierea tranzactiilor intre guverne ( deci in politica ). De asemeni, este prima limba unde se afla informatiile la nivel global.

Astfel, daca este sa extragem paralela vom vedea ca limba germana din secolul XVIII, este mai exact limba engleza de astazi. Deci, la inceputul secolului XVIII, limba germana a devenit cea mai vorbita limba straina. Acest fapt insemna ca pentru a intreprinde negot cu locuitorii din alte state, trebuia sa cunosti aceasta limba. Politicienii din acea perioada se intelegeau vorbind limba germana.

Aceasta raspandire a limbii a germane a fost propulsata de extinderea Imperiului Habsurgic ( Austriac ). Deoarece acest imperiu cuprindea Europa Centrala si o foarte mare parte din Europa de Est, si… Prin prisma faptului ca majoritatea negotului pleca si venea din partea acestui Imperiu… A facut ca limba germana sa devina cea mai extinsa limba din Europa.

Utilizarea acestei limbi indica faptul ca vorbitorul acestei limbi era un comerciant, un politician sau un locuitor al zonei urbane. De asemeni, dupa extinderea Imperului Habsburgic, orase mari precum Budapesta, Ljubljana si Bratislava au fost treptat germanizate.

La noi in zona Romaniei, in orasele Timisoara, Brasov si Sibiu, limba germana era o limba predominanta. Totul s-a intamplat conform procesului de romanizare intalnit la Imperiul Roman… Cand popoarele cucerite aveau sa preia traditiile, cat si limba Imperiului.

Astfel, limba germana a avut sa devina treptat, cea mai vorbita limba straina din intreaga Europa.

Cam aceasta este in mare istoria limbii germane pana la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX. Totusi, haideti sa vedem cum a reusit aceasta limba sa devina standardizata.

Standardizarea limbii germane

Cel mai complet ghid despre utilizarea si punerea in practica a limbii germane se numeste Deutsches Wörterbuch. Acesta a fost creat in anul 1852 si a fost format din 16 parti. Acest dictionar a fost creat ( chiar daca va vine sa credeti sau nu ) de fratii Grimm. In anul 1872, au aparut pentru prima data regulile gramaticale si ortografice. Acestea au fost publicate in manualul Duden.

In anul 1901, a fost organizata a doua conferinta ortografica, care s-a incheiat cu o standardizare completa a limbii germane. Manualul Duden a fost declarat definitia standard pentru limba germana, dar… Nu s-a incheiat totul aici.

Cartea Deutsche Bühnensprache a stabilit conventii pentru pronuntia limbii germane la nivel de teatru. Aceasta pronuntie nu corespundea niciunui dialect vorbit in acea perioada.

Cam aceasta este scurta istorie prezentata de agentiei noastre de traduceri din Bucuresti AQualityTranslation. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul articolului si va dorim lectura placuta cu alte subiecte interesante.