Stim ca acest articol s-ar putea sa nu interese pe nimeni, dar cu toate acestea… Ne-am gandit ca poate cativa dintre cititorii nostri ar putea deveni curiosi la intrebarea: „Da dom’le… Si totusi cum au aparut diacriticele in limba romana”. Mai ales, ca limba latina ( de unde a si plecat alfabetul limbii romane ) nu are in componenta sa aceste forme…

Eeeeh… SI DE AICI INCEPE O INTREAGA POVESTE.

Deci, tineti-va bine! Pregati-va popcornul, pentru ca incepe lectia de istorie.

Alfabetul limbii romane ( istorie si structura )

Alfabetul limbii romane se compune in prezent din 31 de litere. Dintre acestea, nu toate fac parte din alfabetul latin ( sau cel putin nu in totalitate ). Spre exemplu literele ă, â, î, ș, ț nu fac parte din componenta grupului de litere latine. Caciula, circumflexul sau vigula sunt oarecum noi in alfabetul limbii romane. Si, spunem noi, pentru ca…

Aceste litere au fost preluate din alfabetul latin si apoi transformate.

Dar, totusi cum s-a intamplat acest procedeu si cum au aparut totusi aceste litere?

Ce a fost inainte de alfabetul latin?

Pentru ca alfabetul latin ( in sine ) a fost imprumutat cu mult mai tarziu. Pana in anul 1860, cartile erau scrise cu alfabetul chirilic. Semnele alfabetului chirilic au fost folosite cu preponderenta in Evul Mediu… Pentru a da o forma scrisa actelor diplomatice, legendelor si altor manuscrise.

Dar, cu toate acestea avem anumite referinte care ne rasucesc istoria. Dimitrie Cantemir a sustinut in scrierile sale ca alfabetul latin ar fi fost folosit de catre moldoveni pana la Conciliul de la Florenta. Acesta a fost in anul 1439. El continua prin a spune ca Alexandru cel Bun ( care pare sa nu fi fost atat de bun ) ar fi distrus toate textele scrise cu litere latine, si ca… Tot el ar fi introdus alfabetul chirilic si slavona.

Citat: „Dar cand mitropolitul moldovean a trecut, la acest sinod de partea papistasilor , atunci urmasul sau, cu numele Teoctist — diacon al lui Marcu din Efes, bulgar de neam, ca sa starpeasca aluatul papistasilor din biserica moldoveneasca si sa taie celor tineri prilejul de a citi viclesugurile papistasilor — l-a sfatuit pe Alexandru cel Bun sa izgoneasca din tara nu numai pe oamenii de alta lege, ci si literele latinesti si sa puna in locul lor pe cele slavonesti.” – sursa Teoctist I mitropolit al Moldovei

Destul de impulsiva reactia mitropolitului, tinand cont ca majoritatea actelor traduse se realizau din alfabetul latin in cel chirilic.

Trecerea la alfabetul latin

Trecerea la alfabetul latin s-a realizat cu toate acestea treptat. Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus… In anul 1860 a inceput sa se realizeze aceasta trecere.

Alfabetul latin nu a fost adoptat brusc. Trecerea de la alfabetul latin, la cel chirilic s-a realizat printr-un alfabet de tranzitie. Astfel ca, in anul 1862, Alexandru Ioan Cuza a fost cel care decretat pentru prima data inlocuirea completa a aflabetului chirilic cu cel latin.

Si totusi, cum au aparut diacriticele in alfabetul roman?

Aici povestea devine mai complicata!

Inainte de a fi cu adevarat implementat ( din punct de vedere legal ) alfabetul latin… Ion Heliade-Radulescu propunea pentru alfabetul romanesc 28 de litere. O alta propunere a venit in anul 1835 pentru implementarea a 27 de litere.

Dar, cu toate acestea, dupa anul 1860, cand a inceput sa apara alfabetul de tranzitie… Acesta continea in cele din urma diacriticele limbii romane. De asemeni, numarul de litere ( impreuna cu diacriticele ) era de 27.

Dar de ce 27 de litere? Nu sunt 31 in total?

In acel moment, litere precum q, w, x si y, nu aparusera in alfabetul limbii romane.

Dar, daca stam si analizam foarte bine istoria…

Alfabetul limbii romane nu a pastrat aceeasi structura ( din anul 1860 pana in prezent ). Astfel, in anul 1912 August Scriban a propus introducerea literelor ŭ și ĭ. August Scriban a dorit prealuarea acestor litere din limba germana.

Si… Este de inteles. Acesta era un lingvist roman cu doctoratul la Halle in Germania. Totusi, ideea lui August nu a fost implementata, iar alfabetul romanesc a ramas intact.

Dar, o data cu trecerea anilor diacriticele nu au ramas in acelasi numar.

Haideti sa vedem ce s-a intamplat…

In anul 1953, litera â a fost inlocuita doar de existenta literei î. Astfel ca la sfarsitul acelui an, alfabetul roman ( comunist ) continea doar 27 de litere, printre care doar 4 diacritice.

Si, totusi, aceasta regula nu a durat foarte mult timp. Astfel ca in anul 1964, cei aflati la putere ( comunistii ) au cazut de comun acord sa includa din nou litera â… Care a fost pierduta de aproximativ un deceniu.

Din fericire, comunistii nu ne-au lasat doar un gust amar. Ei au invetat in anul 1982, litere precum q, w, k si y. Aceste litere serveau pentru scrierea de numere straine ( in principiu ). Si astfel, cu aceste litere a aparut Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane. La sfarsitul anului 1982, aflam ca alfabetul limbii romane continea 31 de literele, printre care toate diacriticele intregite.

Cum aratau diacriticele in alfabetul chirilic si cum arata acum?

Grupul de litere Țț erau reprezentate prin Цц.

Grupul de litere Șș erau reprezentate prin Шш.

Grupul de litere Îî erau reprezentate prin Ѫѫ.

Dar… Totusi cum au aparut aceste diacritice

Raspunsul final… Cum au aparut diacriticele?

Alfabetul chirilic continea sunete emise din diacritice. Deoarece s-a facut trecerea la alfabetul latin, nu se puteau prelua toate sunetele.

Dupa preluarea acestor litere, s-a decis la transformarea unora dintre ele pentru a tine locul diacriticelor. De aceea, litera Ț a fost transformata din litera T. Totusi, era nevoie de o diferentiere intre cele doua… Asa ca, s-a adaugat virgula literii respective. Cam prin aceeasi situatie au trecut toate diacriticele.

Era nevoie de o pronuntie a sunetului, pentru ca…

Pentru ca nu puteai inlatura sunetul din limba romana, si de asemeni nu existau totusi alte litere care sa tina simbolul acestor sunete.

Astfel, s-a decis transformarea literelor din alfabetul latin. Cu toate ca Alexandru Ioan Cuza a decis implementarea acestor litere in alfabetul romanesc… Ele au avut cateva modificari pe parcursul istoriei ( dupa cum ati citit in randurile de mai sus ).

In prezent, in limba romana sunt 5 litere ce tin loc de diacritice, iar din punctul nostru de vedere… Limba romana si alfabetul romanesc ( in mod special ) sunt perfecte asa cum sunt in prezent.

Va sugeram mai departe, ca si urmator care a fost prima carte tradusa in limba romana.

Pana data viitoare!