You are here
Home > Blog > Cum a aparut si s-a format limba engleza ( partea a II-a )

Cum a aparut si s-a format limba engleza ( partea a II-a )

Am vorbit in articolul precedent despre formarea limbii engleze pana la stadiul de Midle English. Am descoperit impreuna popoarele si limbile vorbite pe teritoriul britanic inainte de invazia romana. De asemeni, am vazut impreuna modalitatea in care a evoluat limba engleza in anumite zone in functie de influenta popoarelor migratoare.

Vom continua aceasta in postarea despre modalitatea in care a evoluat limba engleza de la stadiul de Old English la Middle English si cum a trecut mai departe la nivelul de Modern English ( sau engleza moderna ). Old English sau Engleza Veche a circulat pe teritoriul britanic din anul 1066, pana la sfarsitul secolului XV. Cu toate acestea conform Dictionarului Englez din Oxford, aflam ca formarea limbii engleze vechi ar fi inceput mult mai tarziu ( la inceputul anului 1150 ).

Cum a aparut Middle English si modul in care a evoluat aceasta?

Inceputul Englezei Medii sau Early Middle English

Middle English a avut de-a lungul timpului mai multe stagii. Prima dintre acestea era reprezentata de Early Middle English. Aceasta a fost intre anii 1155 si s-a sfarsit o data cu inceputul secolului XIII. Acest prim inceput al limbii engleza are la baza un vocabular anglo-saxon, cu imprumuturi din zona scandinava.

Sistemul inflexional al Early Middle English este destul de simplificat. Relatiile gramaticale pentru cazul dativ ce erau prezente in Engleza Veche au fost inlocuite de constructiile propozitionale.

Trecerea de la Old English la Middle English

De asemeni, vechiul genitiv ce era cu terminatia „-es”, este transformat in „-s”. Un alt element ce a dus la transformarea Old English a fost disparitia pronumelor personale duale. Cu toate ca limba engleza a suferit aceasta transformare, ea nu a circulat pe intregul teritoriu britanic.

Din pacate trecerea de la Old English la Middle English a fost acceptata si invatata de catre cei bogati si de catre guvern. Limbajul „Early Middle English” a ramas unul dintre limbajele dominante ale literaturii engleze, pana la sfarsitul secolului XIV.

Inceputul secolului XIV inregistreaza nenumarate modificari in structura limbii engleze. Deoarece la inceputul acestui secol au existat migratii din tinuturile East Midlands catre Londra…

A dat curs aparitiei unui nou dialect.

Aparitia si in influenta unor noi dialecte in perioada de Middle English

Scrierea din aceasta perioada continea o varietatea de forme regionale. Lucrarea „The Ayenbite of Inwyt” este scrisa folosind dialectul in dialectul Kentish, iar opera dateaza din anul 1340. Cel mai mare scriitor al perioadei Middle English este considerat Geoffrey Chaucer, care a scris opera „Reeve’s Tale”. Aceasta carte a fost scrisa in a doua jumatate a secolului XIV si descrie personajele folosind dialectele nordice.

In zona Scotiei de astazi se dezvolta un alt dialect, numit northumbrian. Acesta va da curs formarii a ceea ce se numeste astazi limba scotiana.

Ultima etapa a Middle English

Ultima etapa a Middle English, incepe din anul 1400 si a tine pana la sfarsitul anului 1500. In anul 1430 a aparut „The Chancery Standard” al limbii engleze scris ca document oficial. Daca pana la inceputul acestui an, documentele oficiale erau scrise folosind limba franceza, incepand din aceasta perioada toate documentele oficiale vor fi scrise doar in limba engleza.

Standardul Chancery a fost adoptat incet si a fost folosit in cat mai multe scrieri oficiale. Toate documentele ce aveau legatura cu institutiile statului erau scrise folosind acest standard al limbii engleze. Scrierile bisericesti ramaneau in acea perioada singurele documente care foloseau limba latina si franceza.

Acest standard a oferit stalpul pentru care s-a format limba engleza moderna.

Aflati mai departe cum a aparut si a evoluat limba engleza moderna…

Istoria limbii engleze moderne sau Modern English si evolutia sa

Primul prag pentru formarea limbii engleze moderne a inceput in anul 1500 si s-a sfarsit o data cu sfarsitul secolului XVII. Aceasta perioada s-a numit „Early Modern English”. Aceasta perioada a fost caracterizata prin procesul „Great Shift Vowel”.

Traducere din middle english in modenr english si apoi in limba romana.

Mai sus aveti o traducere a unei scrieri din limba engleza Middle, in limba Engleza Moderna. Tot imagine puteti vedea si traducerea poeziei in limba romana.

Aparitia Early Modern English si ce a dus aceasta schimbare in limba engleza

Procesul respectiv a afectat vocalele lungi ce au fost existente in perioada Middle English. Schimbara s-a realizat in lant, acest fapt insemnand ca o simpla schimbare declansa o cu totul alta modificare in sistemul vocal.

Dar, pentru a intelege mai bine acest eveniment va trebui sa exemplificam prin mai multe informatii. Vocalele de mijloc si cele deschise au fost inaltate, iar vocalele inchise au fost sparte in diftongi. Spre exemplu cuvantul „bite” ( muscatura ) era pronuntat inainte ca si cuvantul „beet” ( sfecla ).

O data cu aparitia Early Modern English s-a putut realiza o distinctie de pronuntie intre cele doua cuvinte.

Sistemul „Great Vowel Shift” a fost implementat in secolul XVII. Acesta explica multe iregularitati in Engleza vorbita in perioada din Middle English. De asemeni, tot acest proces explica de ce vocalele au pronuntie diferita in limba Engleza fata de alte limbi straine.

Aparitia perioadei „Early Modern English”, a pastrat totusi anumite grupuri de litere. Spre exemplu grupul de litere: kn, gn si sw au fost pastrate in continuare in anumite cuvinte. Astfel, cuvinte precum knight, sword si gnat si-au pastrat in continuare structura.

Shakespeare a fost unul dintre adeptii perioadei „Early Modern English”. Desi termenii plasati in operele lui literare sunt considerati a fi arhaisme, ele sunt practic o evidentiere clara a vocabularului din acea perioada.

In anul 1611 Biblia a fost scrisa folosind termenii din „Early Modern English”. Cartea sfanta a fost scrisa de catre James King, iar un exemplu din vocabularul folosit in acea perioada este: „The Foxes haue holes and the birds of the ayre haue nests„.

Spre sfarsitul acestei perioade descoperim disparitia cazului si a efectelor acestuia in structura propozitiei. Este inocuit genitivul non-posesiv cu structura simpla a cuvintelor Subiect – Verb – Obiect.

Aparitia primelor dictionare pentru limba engleza moderna

In anul 1755 Samuel Johnson a scris si publicat primul dictionar al limbii engleze. El a introdus un standard pentru regulile de ortografie. Tot in acest dictionar se gasesc si anumite norme de utilizare.

Raspandirea Imperiului Britanic din secolului XVIII si dupa acesta a permis interactiunea limbii engleze cu alte limbi straine. Limba Engleza s-a imbogatit extrem de mult o data cu extinderea teritoriului englez.

Interactiunea limbii engleze cu alte popoare si transformarea acesteia intr-un limbaj international

Un alt element ce a facilitat extrem de mult intregului mapamond a fost transformarea limbii engleze intr-un limbaj international. Comertul, stiinta, tehnologia si diplomatia au ajutat la dezvoltarea vocabularului englez.

Anglia a format de-a lungul timpului foarte multe colonii. Acestea si-au obtinut intre timp independenta, dar…

O data ce au devenit state suverane, ele si-au dezvoltat propriile norme de a vorbii aceasta limba.
In perioada post-coloniala, unele state ce foloseau mai multe limbi indigene, au dorit sa foloseasca limba engleza ca si limba oficiala. Pentru anumite popoare adoptarea limbii engleze a fost un prejudiciu, si a fost realizata pentru a nu favoriza o limba indigena in detrimentul alteia.

In anul 1828, Noah Webster a publicat Dictionarul American al limbii Engleze unde a stabilit norma pentru a vorbi si a scrie limba engleza americana. Aceasta dialect era impus intr-un sistem diferit fata de engleza britanica.

Limba Engleza s-a raspandit si s-a dezvoltat in tari precum:

  • America de Nord
  • India
  • Noua Zeelanda
  • Australia
  • anumite parti din Africa

Secolul XX a fost cel care a permis si mai mult extinderea limbii engleze. Influenta economica si culturala din ce in ce mai mare a Statelor Unite dupa al doi-lea razboi mondial au accelerat raspandirea limbii engleza.

Astfel, in secolul XXI, limba engleza a devenit cea mai vorbita limba straina.

Top

Acestea sunt paginile noastre de social media!